Saariston pieni rengastie osa 2: Seili-Nauvo-Parainen-Kaarina-Turku


 

Kiersin saariston pikku rengastien pyörällä. Ensimmäisen osan Turusta Naantalin kautta Seiliin voit lukea tästä

Suomen suviyössä ei hämärää juuri ehdi tulla, ja senpä takia uni oli vähän katkonaista. Hieman viileän sään takia aamu-uinti jäi väliin. Tosin vatsakin kannusti pontevasti jo suuntaamaan aamiaispöytään. Nautimme runsaan ja maukkaan aamiaisen ravintolan sisäpihalla. Hinta oli maltilliset 9 euroa/henkilö.


Venetalas Seilin satamassa

 

Pakkaamisessa ei kestänyt kauaa, koska kaikki tavarat mahtuivat reppuihin. Lähdimme hyvissä ajoin kohti satamaa tallentamaan vielä viimeisiä otoksia Seilin hienoista maisemista. Östern-lautta ilmestyi näkyviin jo kaukaa. Rantautuessaan se avasi visiirinsä kuin meripeto kitansa valmiina ahmaisemaan matkalaiset sisäänsä. 

 

Östern-lautta saapuu

 

Matka Nauvoon kesti puolisen tuntia, jonka vietimme taas yläkannella ihaillen merimaisemia. Auringossa kylpevä Nauvon satamassa näytti olevan ihmisiä kuin muurahaisia. Lautalta poljimme suoraan munkkikahveille kesäiseen kantapaikkaamme, Köpmansiin. Puiden varjostama hauska puutarha sai paikan omatekoiset munkit maistumaan entistäkin maukkaimmilta. Köpmansiin kannattaa hankkiutua myöhemminkin kesällä. Silloin puutarhan kahvipöydästä voi napsia luumuja suoraan puusta.


Nauvon satama



Kahvien jälkeen taas pyörän selkään ja nokka kohti Paraista. Nauvon ja lauttarannan välillä ei ole pyörätietä eikä juuri piennartakaan. Autoja tuli vastaan ryppäissä, letka aina kertoi, milloin lautta oli saapunut rantaan. Keskellä viikkoa keskipäivän aikaan liikenne ei ollut kovin vilkasta, mikä oli ilahduttava yllätys. Myötätuulen ansiosta 14 km:n matka sujui vauhdikkaasti. Vähäisesti liikenteestä johtuen Norrströmmenin korkealle kohoavalla sillalla ennätti ihailla huikeita maisemia, vaikka pysähtyminen sillalla ei olekaan suositeltavaa. 


Norrströmmenin silta

Norrströmmenin sillalta on upeat näkymät

 

Eräässä loivassa alamäessä tiimikaverin kypärän alle sujahti ampiainen ja tuikkasi mojovasti ohimoon ennen kuin kaveri ehti riisua kypärän. Lauttarannassa odotti vain muutama auto lautalle pääsyä. Lauttamatka kesti vartin verran, jonka aikana hiukset ja paita ehtivät mukavasti kuivua luonnon omassa föönissä.


Sterna-lautta oli melko tyhjä

Vastarannalla odotti mieluinen yllätys. Pyörätie oli saatu levennettyä ja asvaltoitua - huima parannus verrattuna entiseen kinttupolkuun! Kumpuilevuutta tosin riittää, pienintäkään nyppylää ei ole tasoitettu. Mutta se ei himmentänyt uuden päällystetyn osuuden tuomaa iloa. Tallikaveria ei tosin ilahduttanut uusi asvaltti eikä mikään muukaan, koska ampiaisen pisto veti jalat veteliksi. Kehnoa oloa kesti pari tuntia eli melkein Kaarinaan saakka. Matkan varrelle jää Lenholmin lyhyt (n. 2 km) mutta kiva luontopolku. Polun varrelta löytyvät mm. lintutorni ja kuivakäymälä.


Uudella asvalttipintaisella pyörätiellä on leppoisa ajaa


 

Kahdeksan kilometrin päässä lauttarannasta sijaitsee Sattmarkin kahvila. Kahvilan lisäksi täältä löytyy bistro ja savukalamyyntiä. Bistron kalalautanen oli täysi kymppi! Alueella on myös pikku butiikki, josta voi ostaa mukavaa pientä tuliaista satulalaukkuun. Sattmarkin torpan historia ulottuu 300 vuoden päähän. Alueella kiertelee luontopolku, josta löytyy kolme eripituista reittiä (2,5, 5,5 ja 11 km).


Sattmarkin kesäinen kalalautanen

 

Hieman ikävän Sattmarkin sillan jälkeen pääsee takaisin pyörätielle. Pyörätie on kapea, mutta sopu sijaa tekee. Maasto jatkuu kumpuilevana, joku jyrkempikin mäki mahtuu mukaan. Sattmarkista Paraisten keskustaan on matkaa n. 10 km. Paraisilta löytyy kivoja kahviloita, esim. Cafe Hallonblad. Ravinto Kamu tarjoaa arkisin lounasta, listalta löytyy annoksia pienempään ja isompaan nälkään.

Jos mieli tekee pulahtaa mereen, uimapaikkoja on tarjolla useampikin. Munkvikin ranta on pieni ja matala, siellä oli vähän väkeä. Rannalta löytyy myös pukukopit sekä laituri, josta on helppo mennä uimaan. Sollidenin lerintäalueen kupeessa sijaitseva Norrbyn ranta on isompi ja suositumpi. Ranta tarjoa myös enemmän palveluja, alueelta löytyy mm. kesäkahvila.

Paraisilla imaisimme geelit ja matka jatkui kohti Kaarinaa. Paraisten ja Kaarinan välillä on kaksi isompaa siltaa, Hessundinsalmen ja Kirjalansalmen silta. Molemmat ovat huonokuntoisia ja ne uusitaan lähtitulevaisuudessa. Silloilla kannattaa pysähtyä ihastelemaan hienoja merimaisemia.

 

Näkymä Kirjalansalmen sillalta
 
 
Kaarinasta löytyy hyviä tankkausmahdollisuuksia. Hovirinnan uimarannalla juhlistimme onnistunutta reissua pehmiksillä. Parin kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Hovirinnan uimaranta tarjoaa hienot puitteet rentouttavalle rantaelämälle. Tasainen loppumatka Kaarinasta Turkuun sujui letkeästi uusittua kevyen liikenteen väylää eli niin kutsuttua laatukäytävää pitkin.

Reitti

Reitin pituus yhteensä 124 km.

Ilman lauttamatkoja 112 km.

Lauttoja 3




Kommentit

Suositut tekstit