Uusi laatukäytävä - vanhan ykköstien pyörätie Turusta Piikkiöön

Quidquid nix celat, solis calor omne revelat "Minkä lumi kätkee, sen kaiken auringon lämpö paljastaa", sanoo vanha keskiaikainen sananlasku. Kevätauringon hehku on käytännössä sulattanut lumet, ja teitäkin on jo putsattu sepeleistä. Teiden paljastuminen lumesta ja kevätauringon ilmestyminen kirvoitti heti katsastamaan uudistettua pyöräilyn runkoreittiä Turusta Piikkiöön. Kevyen liikenteen väylä kulkee 110-tien eli vanhan ykköstien viertä koko matkan.


Toukokuussa 2019 käynnistyi hanke jalankulku- ja pyöräilyväylien parantamiseksi välillä Turku-Piikkiö. Uudistuksen tarkoituksena on ollut luoda kestävää, ns. viisasta liikkumista edistävä väylä, vähentää henkilöautoilua ja pienentää hiilidioksidipäästöjä. Maantieosuuden parantaminen on ollut Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vastuulla. Kaupunkialueista ovat vastanneet Turun ja Kaarinan kaupungit. Tämä niin kutsuttu laatukäytävä valmistui loppusyksystä 2020. 

Polkaisin matkaan Tuomiokirkolta. Satunnainen matkailija voi näppärästi lainata kaupunkipyörän kirkon edustalla olevalta Föli-fillariasemalta. Aluksi poljetaan Uudenmaantietä Kaarinan suuntaan. Uuden tieliikennelain mukainen viitoitus auttaa pysymään oikealla reitillä. Opasteet ovat selkeät ja niitä on tarpeeksi tiheässä. Punaisella pohjalla olevat numerot viittaavat seudullisiin reitteihin. Reitti numero 11 on samalla osa Itämeren ympäri kulkevaa Eurovelo 10 -reittiä, jonka merkkinä on tähdin ympäröity numero 10. 

Heti aluksi ohitetaan Suomen vanhin ja laajin kaupunkipuisto, Kupittaanpuisto, josta löytyy jos jonkinlaista aktiviteettia maauimalasta lähtien. Uudenmaan- ja Kaskentien risteyksestä alkaa väylän uusittu osuus.

Ennen hautausmaata oikealla jää Tähkäpuisto, jossa kasvaa peräti 1600 ruusupensasta. Reitti jatkuu Turun hautausmaan viertä. Tämä alun perin 1800-luvun alussa suunniteltu hautausmaa tunnetaan myös nimellä Vanha hautausmaa. Nykyään alue on laajuudeltaan vajaa 60 hehtaaria ja sinne on haudattu lukuisia merkkihenkilöitä. Täällä lepäävät mm. Paavo Nurmi ja Jarno Saarinen. Tälle kulttuurihistoriallisesti merkittävälle hautausmaalle pääsee pyörällä nopeasti ja vaivattomasti. Matkaa Tuomiokirkolta on vaivaiset 3 km. 

Väylällä on sekä jalankulkijoille että pyöräilijöille omat kaistansa molempiin suuntiin. Kulkusuunta on maalattu ajorataan. Eteläkaaresta alkaen väylään on merkitty ainoastaan keskiviiva. Baana on leveä, siinä on tilaa kaikenlaisille liikkujille. Kevyen liikenteen väylä on ohjattu kulkemaan kaukaa alikulkutunneleiden suulta. Tämä on mainio uudistus ja merkittävä turvallisuustekijä, kun yhteentörmäyksien vaara risteyksissä vähenee. Jokaisen tunnelin kohdalla tietä ei ole ollut mahdollista siirtää yhtä kauas, mutta tunneleiden suut ovat selvästi turvallisempia kuin aiemmin. Tunnelista tuleva on väistämisvelvollinen, mikä on osoitettu kärkikolmiolla. Väylä on saanut myös uuden pikipinnan, jossa pyörä kulkee melkein kuin itsestään. Sepelitkin on pääosin jo putsattu pois.

Näkyvyys tunneleiden kohdalla on parantunut huomattavasti.

 

Liikennevaloristeyksiin on pyöräilijöitä varten asennettu odotuskaiteita, joihin pyöräilijä voi nojata odottaessaan valojen vaihtumista. Niiden alaputkessa on karhennukset, ettei jalka lipsu sateellakaan. Piispanristillä linja-autopysäkkien yhteydessä on katoksellisia, runkolukittavia pyörätelineitä, joihin voi jättää pyörän pidemmäksi aikaa ja jatkaa matkaa bussilla. Katoksen lähellä on pyörälaskuri, joka näyttää paikan ohittaneiden pyöräilijöiden määrän kunakin päivänä ja koko vuonna. Kaarinan puolella sijaitseva Piispanristi on  Kaarinan vanhimpia kyliä.

Tänään klo 15 mittari oli rekisteröinyt 415 pyöräilijää

 

Piispanristin runkolukittavat pyörätelineet

Väylä jatkuu leveänä Kaarinaan, Saaristotien risteykseen saakka. Jos vatsa alkaa kurnia tässä vaiheessa, Kaarinan keskustassa voi pysähtyä lounaalle tai kahville. Sieltä löytyy myös herkkusuiden oma paikka Naantalin Aurinkoinen. Samalla voi poiketa Hovirinnan uimarannalle ja pulahtaa mereen vilvoittelemaan. Keskustasta rannalle on matkaa parisen kilometriä. Tänne voi tulla myös viettämään rantaelämää koko päiväksi. Turusta Hovirintaan polkaisee puolessa tunnissa. Suuren muodonmuutoksen kokenut kaupunkiranta on viihtyisä ja suosittu oleskelupaikka, jossa on tarjolla myös syötävää ja juotavaa. Kesäkuumalla täällä käy aikamoinen kuhina. 

Raadelman uimaranta maaliskuussa
 
Kuusistonsalmen rannalta löytyy kaksi muutakin uimapaikkaa. Voivalan uimaranta ja Raadelman uimaranta ovat reilun kilometrin päässä reitiltä. Molemmat ovat vaatimattomampia ja usein vähemmän ruuhkaisia kuin Hovirinnan uimaranta. Tarjolla ei myöskään ole mitään palveluja. Pukukoppeja löytyy molemmilta rannoilta.
 
Kahvit Tuorlan Majatalossa

Saaristotien risteyksestä Piikkiöön saakka väylä on kokenut varsin pieniä muutoksia. Tunnelinkohtia on tälläkin osuudella paranneltu. Runsaan kolmen kilometrin päässä Kaarinasta saavutaan Tuorlan majataloon. Uuden suojatiesaarekkeen kautta vanhan ykköstien ylitys onnistuu turvallisesti. Tuorlassa voi nauttia kahvit tai lounaan historiallisessa miljöössä. Majatalossa on myös lähiruoka- ja lahjapuoti, josta voi ostaa vaikka pientä paikallista purtavaa mukaan. Tuorlasta matkaa reitin päätepisteeseen, Piikkiön keskustaan, on viitisen kilometriä. Piikkiössä, joka nykyään on osa Kaarinan kaupunkia, voi käydä vuonna 1755 rakennetussa kivikirkossa ja nauttia ansaitut munkkikahvit kirkon vieressä sijaitsevassa kahvila Pirskatissa


Piikkiön kirkko

Koko reitille kertyy matkaa yhteensä reilu 16 km suuntaansa. Vaikka se kulkee koko ajan vilkasliikenteisen tien viertä, tunnelma on kuitenkin rauhallinen ja maalaismainen, varsinkin Kaarinan keskustasta eteenpäin. Reitti on maastoltaan tasainen ja sopii sunnuntaipyöräilijällekin. Laadukas, helppo ja turvallinen reitti varmasti houkuttelee pyöräilyn pariin uusia ihmisiä matkailijoista työmatkalaisiin. Yhtenä Turun alueen pääreiteistä väylä tarjoaa myös yhteydet moniin muihin kiinnostaviin pyöräreitteihin: Suoraan voi jatkaa Eurovelo 10 -reittiä Helsinkiin saakka. Kaarinasta voi kääntyä Saaristotielle kohti Paraista ja halutessaan polkaista koko Saariston rengastien. Piikkiöstä voi palata takaisin Turkuun Pukkilan ja Littoisten kautta seudullista pyöräilyreittiä numero 10.




Laatukäytävä: Turku-Piikkiö

Paikallisreitti nro 11 (osa Eurovelo 10 -reittiä)

Pituus yhteensä n. 33 kilometriä 

Reittikartta

Hyvä tietää:

-opastettu, helppo ja turvallinen reitti

-reitin varrella palveluja on tiheässä

-hyvät yhteydet muille pyöräreiteille, kuten Saariston rengastielle

 


 





Kommentit

Suositut tekstit