Hämeen Härkätie, osa 2: Koski Tl - Somero



Tämä on toinen osa Suomen vanhimpiin kuuluvaa reittiä Hämeen Härkätietä, joka johtaa Turusta Hämeenlinnaan. Viime syksynä lopulla poljin tien ensimmäisenä etappina Turusta Koskelle. Talvitauon jälkeen matka jatkui kesäkuussa Somerolle, jonne Koski Tl:stä matkaa kertyy noin 30 kilometriä. Helteinen sää saatteli kahden hengen tiimimme matkaan. Tie vie aivan Kosken kirkon vuonna 1777 rakennetun puisen tapulin vierestä. Tapulin lähellä sijaitsevassa Museoaitassa palvelee viihtyisä kesäkahvila. Pian ylitetään Paimionjoki, ja sillalta voi ihailla Patakosken kuohuja. Tieltä on matkaa vaivaiset 50 metriä joen rannassa sijaitsevalle myllytuvalle. Myllynrannan tuntumassa kulkee myös luontopolku.

 

Kosken kellotapuli Härkätien varrella

 

Kuninkaankivi

Härkätie mutkittelee peltojen ja metsien halki kohti Someroa. Mäkiä ei tarvitse puuskuttaa, sillä reitti on tasaista lättänää. Someron puolelle saavuttaessa huomio kiinnittyy tien varrella siellä täällä näkyviin muistokiviin. Nämä Kuninkaankivet ovat muistutuksena Ruotsin ja Venäjän hallitsijoiden ja muiden merkkimiesten liikkumisesta Hämeen Härkätiellä. Kivet ovat Somero-seuran pystyttämiä ja niitä löytyy kartanoiden ja entisten kievareiden tuntumasta. 

Matkalla ylitetään Hovirinnankosken pato. Padon avulla säännöstellään Paimionjoen latvaosan useista järvistä koostuvaa järviketjua. Noin kolmen kilometrin päästä padolta kurvataan oikealle Kaurakedontielle. Risteyksestä on samanmoinen matka Norsukahvilaan, jonne johtaa pääosin hyvänkuntoinen soratie. Persoonalliseen tyyliin sisustetussa kahvilassa norsuteema näkyy kaikkialla, pöytäliinoista maitokannuun. Kahvit ja herkulliset omatekoiset pullat nautittiin pihalla, iloisesta ja reippaasta palvelusta jäi hyvä mieli. Norsukahvilan yhteydessä palvelee myös Majatalo Myötätuuli, joka tarjoaa majoitusta entisessä kansakoulurakennuksessa. 

 

Hovirinnankosken pato


Norsukahvilassa


Puljujärven uimaranta

 

Härkätien maalaismaisemaa


Piristävän kahvitauon jälkeen palataan Härkätielle. Pian ohitetaan Pitkäjärven taide ja kultturi ry:n vuonna 2010 perustama taide- ja kurssikeskus Someron kivimeijeri, jossa kesäisin on esillä vaihtuvia taidenäyttelyitä. Muutaman kilometrin lähtee oikealle soratie, joka vie parinsadan metrin päässä sijaitsevalle uimarannalle. Rannalta löytyvät pukukopit, vessa sekä laituri, josta on helppo pulahtaa uimaan. Käytiin laiturilla tepastelemassa ja ihailemassa upeaa Pusulanjärven maisemaa. Uimarannan jälkeen huristeltiin vauhdikkaasti loput kahdeksan kilometriä Someron keskustaan.

Somero syntyi 1300-luvulla Varisinais-Suomen ja Hämeen maakunnan rajalle, keskiaikaisten Hämeen Härkätien ja Kalevantien risteykseen. Kalevantie kulki Vaskion ja Kuusjoen kautta Somerolle. Somerolle saavuttaessa vatsassa alkoi jo kurnutella, ja niinpä suunnattiin suoraa päätä keskustassa sijaitsevaan Jussin baariin, joka tarjoaa lounasta myös viikonloppuisin. Paikka oli tupaten täynnä väkeä, eikä ihme, sillä lounas oli oikein maittava. Terassilla oli kuitenkin hyvin tilaa ja aurnko lämmitti mukavasti. 

Pääkadun varrella, Kiiruun puistossa sijaitsee Badding-pysäkki, joka kunnioittaa Someron suurta poikaa Rauli Somerjokea. Sinkitystä teräksestä valmistettuun kokonaisuuteen kuuluu bussipysäkin lisäksi Badding-figuuri. Istahdin pysäkin penkille ja heti alkoi päässä soida "Illan varjoon himmeään". 39-vuotiaana kuollut Badding ehti tehdä uskomattoman monta kuolematonta hittiä. Someronjoen toisella puolella sijaitsevat kirkko ja hautausmaa. Historian ystävää ilahduttaa varmasti keskiaikainen kivisakaristo. Hautausmaalla voi käydä morjestamassa Baddingin lisäksi paikkakunnan toista merkkimiestä, tangoguru Unto Monosta. Muita kuuluisia somerolaisia ovat muusikko ja viihteen monitaituri M.A.Numminen sekä kirjailija Kaari Utrio. Paikkakunnan kenties kuuluisin nähtävyys, Badding-kioski, sijaitsee muutaman kilometrin päässä keskustasta kaakkoon. Aikoinaan Somerjoen perheen äidin ylläpitämä kioski on edelleen toiminnassa kesäisin. Nykyään myynti tosin tapahtuu erillisestä vaunusta, josta voi ostaa kahvin ja herkkujen lisäksi Badding-fanituotteita. Kioskin takaa johtaa polku perheen kotitalolle, ja kuuleman mukaan sen pihassa voi poiketa, jos portti on avoinna.

 

Jussin baarin terassilla

 

Badding-pysäkki


Reittikartta

Välimatkoja:     Turku-Somero n. 86 km

                           Somero-Hämeenlinna n. 76 km

 

Kaikki kirjoituksessa mainitut palvelut olen maksanut itse enkä ole saanut tarjouksia enkä alennuksia.



Kommentit

Suositut tekstit