Ammattilaispyöräilyn kausi 2021

 

Maantiepyöräilyn World Tour- joukkeet ovat julkaisseet uusia kisa-asujaan ja valmistautuminen uuteen kauteen on hyvässä vauhdissa. Ennen kisakauden 2022 alkamista on hyvä luoda hieman katsausta menneeseen kauteen.

Koronavirus vaikutti vuoden 2021 kisakalenteriin, vaikka ei läheskään yhtä paljon kuin edellisenä vuonna. Vuoden alun kilpailuja jouduttiin perumaan tai siirtämään ja monille pyöräilijöille kauden avauskisaksi muodostui helmikuussa Yhdistyneissä arabiemiraateissa poljettu viikon mittainen etappikilpailu UAE Tour.  Kovia nimiä vilisevässä kisassa voiton nappasi isäntäjoukkueen kapteeni Tadej Pogacar, jonka oiva kevätkunto osoitti, että valmistautuminen kauden päätavoitteseen Tour de Franceen oli hyvällä mallilla.

Kevään klassikot 

Kevään suurklassikkojen sarjan aloitti perinteisesti Milano-San Remo, La Primavera, maaliskuun loppupuolella. Voittoon ajoi belgialainen Jasper Stuyven, joka karkasi lopussa ja sprinttasi tanskalaisen Kragh Andersenin imusta ensimmäisenä maaliviivan yli juuri ennen kuin pääjoukko ehti saavuttaa hänet.  

Paris-Roubaix poljettiin haastavissa oloissa (Kuva: Wikimedia Commons)


Ronde van Vlaanderenissa eli Flanderin ympäriajossa voitto meni Tanskaan, kun Kasper Asgreen päihitti loppukirissä hollantilaisen Mathieu van der Poelin. Tämä ei ollut aivan jättiyllätys, sillä Kasper Asgreen oli voittanut viikkoa aiemmin ajetun E3 Saxo Bank Classicin. Kahden miehen taistelu nähtiin myös Fléche Wallonnessa, kun Mur de Huyn seinäjyrkässä  loppunousussa slovenialainen Primoz Roglic hyökkäsi tulisesti mutta maailmanmestrin paidassa ajanut ranskalainen Julian Alaphilippen jyräsi aivan lopussa ohi. Liège - Bastogne - Liège oli Alaphilippen  vuoro maistaa tappion katkeraa kalkkia, kun Tadej Pogacar kiri voittoon hänen nenänsä edestä. Kiinnostava yksityiskohta kisassa oli ecuadorilaisen Richard Carapazin hylkäämine uusien sääntöjen vastaisen supertuck-ajoasennon käyttämisestä. Pogacar vei nimiinsä toisenkin suurklassikon voittamalla lokakuussa ajetun Lombardian ympäriajon.

Paris-Roubaix oli vuoden ainoa suurklassikko, joka jouduttiin siirtämään. Kisa ajettiin kahden puolen vuoden tauon jälkeen lokakuussa, ja pitkästä aikaa ajettiin sadekelissä. Kisasta tulikin varsinaista mutapainia ja tapahtumia riitti. Kisa huipentui Roubaix'n velodromilla kolmen miehen kirikisaan, jossa vahvin oli Italian Sonny Colbrelli ennen belgialaista Florian Vermeeschia ja hollantilaista Mathieu van der Poelia.

Olympialaiset ja MM-kisat

Heinä-elokuussa Tokion 2020 olympialaiset saatiin vihdoin ja viimeinen vietyä läpi. Kuumissa olosuhteissa ajetun maantiepyöräilyn olympiakullan nappasi vuoden 2019 Italian ympäriajon voittaja, ecuadorilainen Richard Carapaz ennen toiseksi tullutta Belgian Wout van Aertia ja Slovenian Tadej Pogacaria. Carapazista tuli järjestyksessään Ecuadorin toinen olympiakultamitalisti kautta aikojen.

Tour de Francen keskeyttämään joutunut Primoz Roglic palasi ryminällä takaisin huipulle olympialaisten aika-ajossa, jossa hän murskasi vastustajansa 44,2 km:n pituisella reitillä. Toiseksi tullut hollantilainen Tom Dumoulin hävisi reilun minuutin. Australian Rohan Dennis polki kolmanneksi häviten hopeamitalin kahdella sekunnilla.


Maantiepyöräilyn MM-kisojen voittajakolmikko (Kuva: Wikimedia Commons)

Belgian Flandersissa syyskuussa järjestetyissä maantiepyöräilyn MM-kisoissa ranskalainen Julian Alaphilippe sai pukea ylleen sateenkaaripaidan toistamiseen. Toinen peräkkäinen maailmanmestaruus tuli rohkealla ajolla. Alaphilippe pudotti muut kyydistä mukulakivinousussa n. 20 km ennen maalia ja polki komeaan soolovoittoon. Kakkoseksi kiri Hollannin Dylan van Baarle ja pronssia otti Tanskan Michael Valgren Aika-ajossa Filippo Ganna niinikään puolusti onnistuneesti mestaruuttaan. Belgialaiset Wout van Aert ja Remco Evenepoel jakoivat himmeämmät mitalit.

Suuret ympäriajot  

Vuonna 2021 kaikki suuret ympäriajot palasivat jälleen omille paikoille kisakalenterissa. Ympäriajoissa riitti tapahtumia, kolareita nähtiin liikaakin. Kussakin Grand Tourissa saatiin eri voittaja, eri tallista, vaikka voittajat olivatkin odotettuja.

Giro d'Italia 

8.- 30.5.2021

Toukokuussa ajetussa Italian ympäriajossa voiton vei Ineos Grenadiers -tallin kolumbialainen  Egan Bernal. Hän otti johtajan pinkkipaidan, maglia rosan, 9. etapilla ja piti johtonsa loppuun saakka viimeisen viikon vaikeuksista huolimatta. Alberto Contadorin ja Ivan Basson Eolo Kometa -tiimi oli ensimmäistä kertaa mukana Italian ympäriajossa. Italialainen Lorenzo Fortunato otti joukkueelle ensimmäisen ja ikimuistoisen Grand Tour -voiton myyttisen Monte Zoncolanin huipulle päättyneellä 14. etapilla. Contador seurasi tapahtumia ruudun välityksellä ja repesi riemuun voiton varmistuttua. Someen levinneet Contadorin reaktiot herättävät edelleen hilpeyttä. Pistekilpailun vei nimiinsä Peter Sagan, ensi kertaa urallaan. Mäkikirikilpailun voittaja oli Geoffrey Bouchard, joka ajaa samassa AG2R Citroën- tallissa kuin Suomen Jaakko Hänninen.

Tour de France  

Ranskan ympäriajon reitti (Kuva: Wikimedia Commons)

Olympialaisten takia Ranskan ympäriajo polkaistiin käyntiin suunnilleen viikko tavallista aiemmin. Luoteis-Ranskassa Atlannin rannikolla sijaitseva Brestin kaupunki toimi lähtöpaikkana. Heti avausetapilla tapahtui kesän pahin kolari, kun pahvikyltin kanssa tien poskessa seisonut katsoja aiheutti valtavan joukkokolarin, jonka takia moni pyöräilijä joutui keskeyttämään kisan. Ranskalaisnainen sai hölmöilystään 1200 euron sakot. Kolmannella etapilla kisan yksi suurista ennakkosuosikeista Jumbo-Visma -tallin Primoz Roglic kaatui ja loukkasi itseään pahasti. Hän sinnitteli sitkeästi mutta ei enää startannut yhdeksännelle etapille. Tallitoveri nuori tanskalainen Jonas Vingegaard täytti upeasti Roglicin jättämän aukon ja polki upeasti koko kisan kakkoseksi. Kokonaiskisan kannalta ratkaisuhetki oli kahdeksas etappi. Alppien vuoristossa kaatosateessa poljetulla etapilla puolustava mestari Tadej Pogacar iski pääjoukosta kolmisenkymmentä kilometriä ennen maalia ja nappasi lopuksi keltapaidan repäisten minuuttitolkulla eroa muihin kokonaiskilpailun voittoa tavoitteleviin. Pogacar piti johtajan paidan maaliin saakka. 11. etappi oli etukäteen ehkä odotetuin, sillä noustiin kaksi kertaa legendaariselle Mont Ventoux'lle. Toisella nousukerralla Pogacar joutui hieman antamaan periksi, se olikin oikeastaan ainoa kerta koko kisan aikana, kun hän näytti haavoittuvalta. Etapin voitti Wout van Aert, joka osoitti olevansa monipuolisuusihme. Vuorietapin lisäksi hän voitti yhden aika-ajon ja kirietapin. Pogacar voitti myös muut arvopaidat paitsi pistekilpailun vihreän paidan, jonka nappasi "Man-saaren pikajuna", Marc Cavendish. 36-vuotias britti oli jo lopettamassa uraansa mutta nousi tämän vuoden Tourilla entiseen loistoonsa. Hän voitti peräti neljä etappia ja nousi 34 etappivoitollaan yhdessä Eddy Merckxin kanssa Tourin kaikkien aikojen etappivoittotilaston ykköseksi.

Vuelta a España

14.8. - 5.9.2020  

Puolustava mestari Primoz Roglic nappasi johtajan punaisen paidan heti ensimmäisellä etapilla mutta sai tai halusi luopua siitä jo kolmannella, jossa maglia rojoon pukeutui Viron Rein Taaramäe. Hän on ensimmäinen virolainen, joka on johtanut Vueltan kokonaiskilpailua. Hänen lisäkseen Grand Tourin johdossa on käynyt virolaisista ainoastaan Jaan Kirsipuu, joka ajoi keltapaikassa vuoden 1999 Ranskan ympäriajossa. Vueltan 17. etapilla nähtiin rohkeaa ja viihdyttävää kilvanjoa, kun Egan Bernal hyökkäsi 60 km ennen maalia saaden seuraansa Roglicin. 7,5 km ennen maalia Roglic karisti kannoiltaan Bernalin ja polki soolovoittoon. Samalla hän nappasi johtajan paidan kisan yllättäjältä norjalaiselta Odd Christian Eikingilta, joka ajoi johdossa peräti seitsemän etapin ajan. Roglic vei  kaikkiaan neljä etappia ja voitti kolmannen perättäisen Vueltansa lopulta ylivoimaisesti. Eroa toiseksi tulleeseen espanjalaiseen Enric Masiin kertyi 4,42 minuuttia.  Kisan kolmas oli Autralian Jack Haig. Pistekilpailun voitti vakavasti vuonna 2020 loukkaantunut hollantilainen Fabio Jakobsen. Mäkikirikilpailun ykkönen oli australialainen Michael Storer.

Kauden ranking-ykkönen oli Tadej Pogacar, joka palkittiin myös Velo d'Or -palkinnolla. Kultainen pyörä -palkinto myönnetään vuosittain kauden parhaalle pyöräilijälle.

Moni nimekäs ajaja päätti uransa vuonna 2021. Mm. seuraavat kuskit päättivät ripustaa pyörän naulaan:

Fabio Aru (Italia)

Andre Greipel (Saksa)

Dan Martin (Irlanti)

Toni Martin (Saksa)

Nicholas Roche (Irlanti)

Tour de Francen 13. etapin loppuhetket Carcassonnessa (Kuva: Wikimedia Commons)

Naisten World Tour

Naisten ammattipyöräilyssä isoin juttu ja edistysaskel oli ensimmäistä kertaa ohjelmassa ollut Paris-Roubaix. Reitti oli pituudeltaan 116 km ja sisälsi mukulakiviosuuksia yhteensä 29,2. Voiton vei britti Lizzie Deignan hurjalla ajolla. Hän irtautui muusta joukosta heti ensimmäisellä mukulakiviosuudella, kun matkaa maaliin oli vielä 79 km. Deignan jaksoi pitää yksin niin kova vauhtia, etteivät muut enää tavoittaneet häntä. Historiallisen kisan kakkonen oli Hollannin Marianne Vos ja kolmas Italian Elisa Longo Borghini.  


Tokion olympialaiset. Naisten maantiepyöräily (Kuva: Wikimedia Commons)


Tokion olympialaisten maantiepyöräilyssä itävaltalainen matematiikan tohtori Anna Kiesenhofer järjesti jättipaukun. Hän polki aktiivisesti heti lähdöstä saakka ja pudotti muut kyydistään jo 41 kilometriä ennen maalia ja voitti lopulta olympiakultaa yli minuutin marginaalilla. Kiesenhofer yllätti tempullaan kilpasisarensa niin, että toiseksi tullut Hollannin Annemiek van Vleuten tuuletteli tullessaan maaliin, koska luuli voittaneensa kisan. Pronssille ajoi italialainen Elisa Longo Borghini. Olympialaisten aika-ajossa van Vleuten sai balsamia haavoihinsa kuittaamalla olympiavoiton ylivoimaisesti. Olympiahopeaa sai Sveitsin Marlen Reusser ja pronssia Vleutenin maanainen Anna van der Breggen.  Suuriin pyöräilylegendoihin lukeutuva Breggen päätti huikean uransa vuoteen 2021.

Päättyneen kauden ranking-ykkönen oli täksi kaudeksi Movistar-talliin siirtynyt Annemiek van Vleuten, joka voitti peräti seitsemän kisaa olympiavoiton lisäksi.

Suomalaisten edesottamuksia

Suomen ainoa World Tour -tasolla  polkeva pyöräilijä ”Ruokolahden leijona” Jaakko Hänninen ajoi kauden hyvällä tasolla mutta loppukautta sävyttivät harmilliset loukkaantumiset. Espanjan ympäriajoon valmistavassa viiden päivän mittaisessa Vuelta a Burgosissa hänelle oli tulossa uran paras sijoitus etappiajossa mutta toiseksi viimeisellä etapilla tapahtuneessa kolarissa hän mursi sormensa ja joutui keskeyttämään kokonaiskisan kymmenenneltä  sijalta. Vamma oli sen verran paha, ettei hän ei päässyt mukaan myöskään vuoden viimeiseen suureen ympäriajoon, La Vueltaan. Hänninen kuntoutui loppukauden kisoihin, mutta kolaroi Lombardian ympäriäajossa ja kausi päättyi siihen. Hännisellä on kuitenkin vahva asema tiimissä ja ajaa varmasti ainakin yhden Grand Tourin ensi vuonna. Olisiko jo tänä vuonna tarjolla paikka Tour de Franceen?

Kokenut ammattipyöräilijä Joonas Henttala polki vuonna 2021 ensimmäistä kertaa Suomen mestariksi. Mestaruudesta käytiin kova ja tiukka kisa, jossa Henttala kukisti lopussa nuoren Ukko Peltosen niukasti. Henttala jatkaa tällä kaudella ammattilaisuraansa edelleen Team Novo Nordiskin riveissä. Peltonen polkee kaudella 2022 Global Cycling 6 -joukkueen riveissä. Vuoden aikana saatiin ilahduttavia uutisia nuorten pyöräilijälupausten sopimuksista ulkomaisiin tiimeihin. Esimerkiksi Antti-Jussi Juntunen ja Leevi Kervinen kiinnitettiin maineikkaisiin ranskalaisiin ykkösdivarijoukkueisiin.

Maailman parhaisiin lukeutuvalla naispyöräilijällämme Lotta Henttalalla oli tälle kaudelle sopimus saksalaisen Ceratizit-WNT -tallin kanssa.  Raskaus kuitenkin muutti suunnitelmat ja pyöräily on nyt tauolla. Hän ei ole kuitenkaan haudannut haaveita paluusta huipulle.

Lotta Henttala yhdessä entisen seurakaverinsa Ida Stenin kanssa pisti pystyyn vuoden 2020 lopulla maantiepyöräilyjoukkueen nimeltä Henttala Development Team, jonka tarkoituksena on auttaa ja tukea nuoria lupaavia naispyöräilijöitä matkalla kohti ammattilaisuutta. Tämä on kerrassaan mainio juttu, sillä vastaavaa nuorille naisajajille suunnattua kehitystiimiä ei ole Suomessa aiemmin ollut. Henttalan kehitystiimiin kuulunut 17-vuotias lahjakkuus Anniina Ahtosalo ajoi kaudella 2021 menestyksekkäästi kansainvälisissä kilpailuissa nuorten tasolla ja voitti mm. arvostetun Trofeo Alfredo Binda-kisan. Hän solmi kaudet 2022-2024 kattavan  ammattilaissopimuksen Uno-X Procycling Teamin kanssa.

Kommentit

Suositut tekstit