Auranmaan kierros (n.56 km): Aura-Riihikoski-Pöytyä-Kyrö-Karinainen-Tarvasjoki

 

Tekstissä mainitut kahvipaikat eivät ole tarjonneet minulle alennusta tarjoiluista tai mitään muitakaan etuisuuksia. Blogitekstin lopusta löytyy reittikartta.

Loppusyksyn ohjelmassa oli kierros Auranmaalla. Reitin lähtö- ja maalipaikkana toimi Auran kirkko. Vuodelta 1804 peräisin oleva puukirkko sijaitsee entisessä Prunkkalan kylässä. Kirkon vieressä oleva kahvila onkin nimeltään Prunkkalan poikettava. Kahvilan yhteydessä on näyttelytila, jossa on esillä vaihtuvia näyttelyitä, aihepiirit liittyvät aina jollain tavoin Auraan. Kahvilaa pitää Auran kotiseutuyhdistys ja se on auki kesäsunnuntaisin. Paikka on mainio kesäinen retkikohde.

Lähtiessä ilma tuntui aika kalsealta mutta kun laittoi kammet kunnolla pyörimään, niin olo lämpeni äkkiä. Kirkolta Auraan on matkaa noin viisi kilometriä ja Aurajokea seuraileva tie on aivan upea, ainoastaan asvaltin kunto jättää toivomisen varaa, kuten paikoin muuallakin reitin varrella. Auran keskustassa kurvattiin Leipomo Paakari Puustiin, joka onneksi oli auki vielä puolisen tuntia. Kahvit ripeästi hetulaan ja sitten suunta kohti Riihikoskea.



Kuuskosken kuohuja



Aurajoentiellä
 

Lainamakasiini Pöytyän kirkonkylällä


Pöytyän kirkko


Vilkasliikenteisen ysitien ylityksen jälkeen tunnelma muuttui kuin veitsellä leikaten. Tuntui kuin olisi hetkessä siirrytty ajassa taaksepäin, maatalousyhteiskuntaan. Muutaman sadan metrin päässä tullaan Kuuskoskelle, jossa pääsee ihailemaan kosken kuohuja sillalta. Paikalta löytyy myös jäänteitä täällä aikoinaan toimineesta myllystä. Kosken kupeessa sijaitsee talonpoikaistyyliä edustava Koskipirtti, ja samassa pihapiirissä on myös museotalo, jossa on esillä kanslianeuvos Lauri Jäntin (1909-2006) keräämää esineistöä eri aikakausilta. Tie jatkaa Aurajoen vartta ja välillä peltoaukeaa tuntuu jatkuvan silmänkantamattomiin. Tämä on vanhaa keskiaikaista Varkaantietä, joka nykyään tunnetaan nimellä Aurajoen matkailutie. Tie on hiljattain saanut myös opaskyltit, jotka ovat hyvin näkyvät ja selkeät. Aurajoen matkailutiehen voi tarkemmin tutustustua VisitTurku-sivustolla, jonne olen laatinut yhdessä Turun matkailutoimiston kanssa reittikuvauksen. Sivustolta löytyy muitakin lähialueiden pyöräreittejä

Aurasta Riihikoskelle on matkaa kahdeksisen kilometriä, jonka aikana maaseudun rauha oli lähes rikkumaton, autoja hurahti ohi harvakseltaan. Riihikosken vetonaulaksi on noussut kesäkahvila Vanha Vehnämylly, ja se on vierailemisen arvoinen paikka. Kahvin lisäksi esillä ja myytävänä on jos jonkinlaista kapistusta, esimerkiksi flipperikokoelma on vaikuttava. Mylly oli jo laittanut ovet reikeliin tältä vuodelta, joten matka jatkui pysähtymättä Riihikosken läpi kohti viiden kilometrin päässä olevaa Pöytyän kirkonkylää. Pöytyän kirkko ympäristöineen on hieno monikerroksellinen kokonaisuus, johon kuuluu vuonna 1793 valmistuneen kirkon lisäksi vanha kirkkotarha katettuine hirsiaitoineen, museopappila, lainamakasiini sekä Aino ja Alvar Aallon suunnittelema seurakuntatalo vuodelta 1930. 

Makasiinin luona lyhyt kuvaustauko, ja ei kun satulaan! Tie kulkee enemmän metsän suojissa kuin aiemmin. Kyrön taajamassa poljetaan torin vierestä. Keskiviikkoisin, toripäivänä täällä käy aikamoinen kuhina, sillä Kyrön tori on suosittu kauppapaikka. Torilla on myös paikkakunnan suuren pojan, kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen muistomerkki nimeltä Oma kuva, jossa on Aaltosen itsensä suunnittelema reliefi. Aaltosen synnyinkylä Mäenpää samoin kuin Kyrö kuuluivat aiemmin Karinaisiin, nyt Karinainen on osa Pöytyää. Kun se 2005 liitettiin Pöytyään, asukkailta pyydettiin ehdotuksia uudeksi kunnan nimeksi. Vaikka lopulta kunnan nimeksi tuli ehkä hieman latteasti Pöytyä, monet nimiehdotukset olivat hyvinkin lennokkaita, kuten esimerkiksi Kyrpö ja Pörinäinen.

Kyröstä päästään taas väljemmille peltoaukeille, kunnes saavutaan Karinaisten kirkonkylään. Kirkko seisoo puiden suojissa eri puolella tietä kuin tapuli ja hautausmaa. Vieressä virtaavan Tarvasjoen solina täydentää idyllisen kokonaisuuden. Reilun kolmen kilometrin jälkeen mainostettiin jäätelökahvilaa. Kurvattiin välittömästi kyltin osoittamaan suuntaan. Isontuvan jäätelöbaariin johtaa vajaan kilometrin pituinen hiekkatie. Tämän tien varressa on myös Wäinö Aaltosen syntymäkodin paikalle pystytetty muistokivi. Perillä aurinkokin ilmestyi pilven takaa, ja saatiin nauttia espressot ja tilan omasta maidosta tehdyt herkulliset jäätelöt terassilla. 


Karinaisten kirkon kellotapuli



Karinaisten kirkko


Isontuvan jäätelobaarin terassilla



Tarvasjoen kirkko pienoismalleineen
 
 

Piristävän tauon jälkeen matka jatkui seuraillen Tarvasjokea aina Tarvasjoen kylään saakka. Reitti kääntyy takaisin kohti Auraa jo ennen Tarvasjoen kirkkoa, mutta vuodelta 1779 peräisin olevaa puukirkkoa piti ilman muuta käydä katsomassa. Matkan varrelle jää niin monta hienoa kirkkoa, että reitti on samalla oivallinen kirkkokierros. Tarvasjoen kirkon edessä tolpan nokassa nököttää hieno kirkon pienoismalli. Kirkolta peruutetaan hieman, jotta päästään Liedonperäntielle, joka nimensä mukaisesti vie Liedonperälle ja sieltä poljetaan suoraan lähtöpisteeseen, Auran kirkolle. Tarvasjoen ja Auran kirkon välinen matka on n. 11 km, ja maisemat yhtä hienoja ja maasto on yhtä tasaista kuin kaikkialla reitin aikana.

Reitti kartalla



Kommentit

Suositut tekstit