Maantiepyörälenkillä Teneriffalla

Kanariansaarten suurin saari Teneriffa on paljon muutakin kuin rantoja auringonpalvojille. Monimuotoinen luonto suurine korkeuseroineen tarjoaa erinomaiset puitteet kestävyysurheilun harrastajalle - vaeltajalle, juoksijalle, triathlonistille sekä maasto- ja maantiepyöräilijälle. Teneriffa onkin pyöräilijöiden suosikkipaikkoja ja ammattilaistallit järjestävät harjoitteluleirejä saarella. Teneriffan kävijä saattaakin bongata matkallaan tähtipyöräilijöitä.  

 

Teneriffa on karun kaunis luontokohde
 

Parisen vuotta sitten keväällä suunnattiin aktiivilomalle Teneriffalle. Suomalaisten suosima Marola Park-hotelli Play de las Américasissa osoittautui oivalliseksi valinnaksi. Play de las Américas on erinomainen asemapaikka pyöräilijälle. Saarelta löytyy paljon hyviä reittejä. Maasto on mäkistä, tasamaata ei liiemmin ole  tarjolla. Saaren kauas näkyvä maamerkki on tulivuori Teide. Vuoren nykyinen nimi on espanjalaisten antama, saaren alkuperäiskansa guachit kutsuivat pyhänä pitämäänsä vuorta nimellä Echeyde. Tämän Espanjan korkeimman vuoren huippu kohoaa 3718 metrin korkeuteen. Hissillä pääsee 3550 metriin ja siitä voi kavuta huipulle jalan, jos intoa ja voimia riittää. Ilma alkaa olla aika ohutta näissä korkeuksissa. Pyöräilijöiden suosima haaste on polkea rannikolta Teiden ala-asemalle 2250 metrin korkeuteen. Tämä ylemmäs ei pyörällä pääse. Ala-asemalle matkaa rannikolta, esim. Los Cristianoksesta kertyy n. 45 km, joka on käytännössä ylämäkeä. Mukaan kannattaa varata lämmintä vaatetta, sillä ylhäällä voi olla viileää vaikka rannikolla olisi paahtava helle.


Teide on edelleen aktiivinen tulivuori

 

 Teide ympäristöineen on kansallispuisto

 

Tällä kertaa päätettiin tutustua pyörällä Play de las Américasin lähiympäristöön. Saaren tältä nurkalta löytyy helpompaa maastoa. Pyörien vuokraus sujui kuin tanssi. Pyöräfirma toimitti pyörät suoraan hotellille ja nouti ne myös pois sieltä. Hiilikuiturunkoiset Focus ja Cube olivat mainioita pelejä. Hotellissa oli mahdollisuus säilyttää pyöriä lukitussa pyörävarastossa. 

Hotellilta polkaistiin liikkeelle auringonpaisteessa, lämpömittari näytti reilua 20 astetta. Ei hassumpi maaliskuun alun sää. Ensimmäisenä etappina oli rannikkokaupunki Palm-Mar, jossa päätettiin pysähtyä aamun kakkoskahveille. Kahvilassa oli kotoisa tunnelma, sillä kahvilan täytti suomenkielinen pulina. Sinne oli eksynyt useampikin maanmies. Kahvien jälkeen hypättiin pyörän selkään suuntana toinen rantakohde Las Galletas. Galletaksen keskustassa kävimme infopisteessä. Täällä päällyste oli asvaltin sijasta jonkinlaista laatoitusta, joka oli liukas kuin peilijää.

Kun lähdimme Galletaksesta kohti sisämaata, liikenne oli mielettömän vilkasta. Tottumattomasta meno esimerkiksi liikenneympyröissä tuntui kaaosmaiselta. Ei auttanut kuin tunkea sekaan vaan. Kaikki sujui lopulta hyvin, Teneriffalla autoilijat ovat tottuneet pyöräilijöihin. Toinen kiusa oli asvaltin korkea ja jyrkkä reuna; sai ajaa kieli keskellä suuta, ettei putoaisi asvaltilta ojaan. 

 

 Tartaletista energiaa koneeseen

 

Palm-Mar


Teneriffalla mäkeä riittää

Matka jatkui kohti Castillo de San Miguelia. Mitä kauemmas rannasta loittonimme, sitä  harvemmaksi liikenne kävi. Ylempänä maisema avartui, luonto oli karumpaa. Nousun myötä maisemat komistuivat, välillä piti oikein pysähtyä ihastelemaan näkymiä. Piennarta ei ollut nimeksikään, tien reunassa oli vain betoninen vesikouru, joka oli onneksi leveä ja laakea. Tarpeen vaatiessa siinä olisi voinut vaikka fillaroida.

Buzanadan kylän kohdalla nousu oli jo hieman tasaantunut. Pysähdyimme Katian baariin nappaamaan huikopalaksi bocadillot. Tätä paikallista pikaruokaalöytyy lähes jokaisen kuppilan listalta. Tankkauksen jälkeen matka jatkui La Camellan kylään, josta alkoi kuuden kilometrin mittainen vauhdikas lasku merenrantaan. Alamäessä oli onneksi leveä piennar, joten lasketella sai suhteellisen turvallisin mielin. Los Cristianoksessa otimme vielä muutamia promokuvia ennen kuin suuntasimme Marola Park-hotellin vieressä sijainneeseen baariin nauttimaan virvokkeita. 

 

Illalla mustekala teki kauppansa


Tarjolla on monenlaista aktiviteettia


Reitin pituus: n. 40 km

Korkein kohta: 347 m

Kartta



Kommentit

Suositut tekstit