Retropoiminta: Kahdella pyörällä Ahvenanmaalle




 

Ensimmäinen pidempi pyöräretkeni suuntautui Turusta Ahvenanmaalle. Vuosi oli 1999 ja kalustona olivat Tunturin cityhybridit. Kokemukset ovat vanhoja mutta reitit ovat ennallaan ja paikat ovat yhtä tenhoavia kuin silloin.


Kuva: Wikimedia Commons

Reitti Turusta Kustaviin asti on osa Saariston rengastietä, jonka markkinointi oli alkanut juuri pari vuotta aikaisemmin. Raisiosta alkaen vilkasliikenteisen Kustavintien (nro 192) reunassa polkeminen on kaikkea muuta kuin rentouttavaa. Kannattaakin ajaa Naantalin, Merimaskun ja Askaisten kautta. Tie yhtyy Kustavintiehen vähän ennen Mietoista. Reitti on luonnonkauniimpi ja leppoisampi. Keskikesällä kulkee vain polkupyöräilijöitä kuljettava lautta Velkuan Teersalon ja Taivassalon Hakkenpään välillä. Tätä kautta Kustavintietä jää ajettavaksi vaivaiset 10 kilometriä. Yksi vaihtoehto on pakata Turussa pyörät linja-autoon ja posottaa bussilla Kustaviin.

Kustavista mennään lossilla Vartsalan saareen ja poljetaan Vuosnaisten (ruotsiksi Osnäs) lauttarantaan. Lauttamatka Brändön Åvaan kestää vain 35 minuuttia. Åvasta Torsholmaan matkaa on 22 kilometriä. Tie kiemurtelee saarelta toiselle pengerteitä ja siltoja pitkin. Tämä on maisemallisesti upein osuus. Pyöräilijä voi melkein kuvitella ajelevansa vetten päällä.

Poikkesimme Brändön kirkolla ja Baggholman kylässä. Baggholmaan oli pystetty muistokivi Suuren postitien kunniaksi. Postitie kulki Turun ja Tukholman välillä vuosina 1638-1910. Illan hämärtyessä soitin Torsholman puhelinkopista Lappon Pellaksen vieraskotiin. Onnekkaasti yksi huone oli vapaana. Olimme alun perin ajatelleet yöpyvämme teltassa leirintäalueella mutta ei siellä mitään leirintäaluetta ollutkaan. Nykyään ei tulisi mieleenkään lähteä matkalle ilman ennakkovarauksia. Jälkeen päin on hauska muistella, miten lähdimme kuin soitellen sotaan, esimerkiksi paikkaustarvikkeita tai mitään työkaluja ei tullut mukaan. Nyt on vaikea edes muistaa, kuinka työlästä matkailu olikaan ennen kännyköitä ja nettiä. 

Valokuva-albumiin liimattu lehtileike kertoo, että Lappon saaressa oli tuohon aikaan n. 70 asukasta ja vierassatama 120 veneelle. Nettisivujen mukaan nykyään ympärivuotisia asukkaita on 30 ja venepaikkoja 90. 

Aamulla astuimme pyörinemme Kumlingen lauttaan. Kunnan nimi lienee kuulu lähinnä punkin levittämästä Kumlingen taudista eli puutiaisaivokuumeesta. Onneksi tartuntaa ei saatu (vaikka myöhemmin kyllä sain borrelioosin). Tautia vastaan on rokotekin, joka saaristossa liikkujan kannattaa ottaa. Kumlingen keskiaikaisessa kivikirkossa kävimme ihastelemassa hienoja seinämaalauksia.

 

Kumlingen kirkon upeat maalaukset

Föglön leirintäalueelle saavuttiin illan suussa. Teltan pystyttämisen jälkeen lähdettiin illalliselle kymmenisen kilometrin päähän, Enighetenin kestikievariin. Enighetenissä saimme nauttia herkullisen kala-aterian ulkoterassilla. Föglössä sijaitsee myös keskiaikainen kivikirkko ja sehän oli tietysti nähtävä. Ennen paluuta leirintäalueelle kävimme K-kaupassa ostamassa aamiaistarvikkeita. Elettiin vielä markka-aikaa ja matkailijalle ylimääräistä jännitystä toi se, että pankkiautomaatteja oli vain Kustavissa ja Maarianhaminassa eikä pankkikortti ollut itsestäänselvyys maksuvälineenä. 

 

Enighetenin terassi

 

Kauppakuitti



Föglöstä lautta Lumparlandin Svinöhön kesti puolisen tuntia. Viimeisenä etappina poljettiin Lumparlandista Maarianhaminaan. Lembötessä vierailimme Pyhälle Olaville pyhitetyssä harmaakivisessä keskiaikaisessa kappelissa. Tässä kohtaa kulkevat yhtä mukaa Pyhän Olavin reitti ja Suuri postitie.

 

 

Maarianhaminassa leiriydyttiin Gröna Uddenin leirintäalueella. Jätimme tavarat teltalle ja polkaisimme kaupungin keskustaan pizzalle. Eipä ole vielä tähän päivään mennessä tullut vastaan yhtä runsastäytteisiä pizzoja. 


Gröna Uddens Camping. Sivulaukut ovat ukin perintöä.


Kun olimme saanet mahat täyteen, puhelinkoppi kutsui jälleen. Varasimme liput Vikingin Isabellalle. Aamulla ennen laivan saapumista kiertelimme Maarianhaminaa ristiin rastiin. Ajettuamme laivaan ja jätettyämme fillarit autokannelle, pinkaisimme alta aikayksikön buffetpöytään. Loppuosa laivamatkasta sujui rattoisasti iltapäivätansseissa Tapani Pertun trubaduuriesitystä kuunnellen.

 

Isabella saapuu Maarianhaminaan

 Reitti

Kommentit

Suositut tekstit