Kirjavinkkejä

 

Talvella on ollut hyvää aikaa lukea kirjallisuutta. Esittelen tässä kirjoituksessa muutaman pyöräilyaiheisen kirjan kronologisessa järjestyksessä, vanhimmasta uusimpaan. 




Jukka Pakkanen: Viimeinen kilometri (1984)

Pakkasen alun perin kuunnelmana julkaistu fiktiivinen teos palkittiin vuoden 1984 Vuoden urheilukirja-palkinnolla. Kirja kertoo Harri Mannisesta, nuoresta kansallisen tason huippupyöräilijästä, jolla ei ole koulutusta, ei ammattia. Harri elää pyöräilylle, pakeneekin elämää siihen. Kirja kuvaa urheilijan arkea hänen omasta, puolisonsa Riitan ja valmentajansa Jaskan silmin. Mukaan kuvioihin kuin sattuman oikusta joutuu myös lajia tuntematon lehtikuvaaja. Harrille pyöräily on tapa hallita elämää mutta elämä mullistuu kun avovaimo Riitta huomaa olevansa raskaana. Jaska kannustaa Harria, tekee tälle treeniohjelmia ja samalla haikailee nuoruuttaan hakien lohtua viinasta. Jaska innostaa mutta myös ärsyttää Harria ja saa tämän yrittämään välillä liikaakin. Pakkasen teos on elämänmakuinen, arkirealistinenkin: hiki haisee ja pyykkiä pestään. Teos kuvaa mainiolla tavalla  urheilijaelämän rankkuutta: yksinäisyyttä, itsensä rääkkäämistä, tinkimätöntä harjoittelua säässä kuin säässä. Luja tahto saa urheilijan lähtemään lenkille tuuleen ja tuiskuun, vaikka ei aina puhkuisikaan innosta. 



Jukka Pakkanen: Raateleva nousu. Johdatus ammattipyöräilyyn (2009)

Raateleva nousu on alaotsikkonsa mukaisesti johdatus ammattipyöräilyyn. Teoksen alussa esitellään lyhyesti pyörän ja kilpapyöräilyn alkuvaiheita. Pakkanen nimeää "myyttisiksi" väreiksi Bianchin turkoosin celesten ja Giosin kirkkaansinisen blun. Pakkanen muuten on itse menettänyt sydämensä Giosille. Seuraavaksi esitellään pyöräilyn suurklassikot sekä Pakkasen sanoin semiklassikot. Klassikkojen jälkeen esitellään etappikilpailut. Suurista ympäriajoista eniten palstatilaa saa Tour de France. Esitellyiksi tulevat myös maailmanmestaruuskilpailu ja tunninajo. Loppuosa kirjasta keskittyy pyöräilylegendojen esittelyyn. Aluksi rankataan kymmenen suurta, Eddy Merckxistä alkaen. Aivan kuten Pakkanen sanoo, on osittain makuasia, ketkä ovat kaikkien aikojen kymmenen kärjessä. Kaiken kaikkiaan kirjassa esitellään 50 pyöräilyn historiaa kirjoittanutta kilpa-ajajaa. Kirjan lopussa on vielä tilastoja eri kilpailuista. Kirja on kompakti katsaus kilpapyöräilyn historiaan ja suppeudestaan huolimatta sisältää paljon kiinnostavaa tietoa.



Jukka Pakkanen & Ismo Kajander: Pyreneiden tuuli (2012)

Lyhyen teoksen teemana on nuoren italialaisen pyöräilijän Fabio Casartellin kuolema. Casartelli kaatui vuoden 1995 Tour de Francen 15. etapilla Pyreneillä, Col de Portet d'Aspet'n laskussa, löi päänsä tien laidassa olleeseen betonilohkareeseen ja kuoli sairaalassa Tarbesissa. Hän oli kuollessaan 24-vuotias. Kypärä olisi saattanut pelastaa Casartellin hengen. Etapin voitti ranskalainen Richard Virenque, joka sai tietää Casartellin kuolemasta vasta maalissa. Casartellin kanssa samassa tallissa ajanut Lance Armstrong voitti 18. etapin ja omisti voittonsa menehtyneelle tallikaverille osoittaen sormillaan kohti taivasta. Pakkasen kirjoittamana ja Kajanderin kuvittama teos on runollinen kunnianosoitus Casartellin muistolle, Tour de Francelle ja pyöräilylle. Mukana vilahtelee monia pyöräilyn legendoja. Kajanderin piirroskuvat sävyttävät hienosti tekstin unenomaista tunnelmaa.



Tom Southam ja Charly Wegelius:

Domestique: The Real-life Ups and Downs of a Tour Pro (2013)

Kirjalle ehdoton lukusuositus! Se on yksi parhaista lukemistani pyöräilykirjoista, ja ansaitsisi tulla suomennetuksi. Teos on kaunistelematon, jopa karu kuvaus apuajajan roolista ja arjesta huippupyöräilyn maailmassa.  Domestique on ranskaa ja tarkoittaa alun perin palvelijaa, kotiapulaista. Lajia tuntemattomasta penkkiurheilijasta apuajajan homma voi vaikuttaa mitättömältä mutta se on elintärkeä koko joukkueelle. Ammattipyöräily on joukkuelaji ja apuajajat ovat joukkueen työjuhtia: hakevat tiimiautoista ruokaa ja juomaa kapteenille, antavat vetoapua, suojaavat tuulelta jne. Jokainen domestique onkin erittäin arvostettu muiden pyöräilijöiden silmissä. Teos on kunnianosoitus apuajajille. Kirjan toinen kirjoittaja on kirjailija ja journalisti Tom Southam, Wegeliuksen entinen tallitoveri ja nykyinen kollega.

Charles "Charly" Wegeliuksen isä on entinen kilparatsastaja ja pankinjohtaja Christopher Wegelius. Charly syntyi Suomessa mutta vanhempien eron myötä muutti englantilaisen äitinsä kanssa jo pienenä Yorkshireen. Pyöräilyssä hän edusti Englantia. Omien sanojensa mukaan hänestä tuli apuajaja, koska voittamisen paineet kävivät sietämättömiksi. Suurimman osan ammattilaisurastaan hän ajoi italiaisissa joukkueissa, joista merkittävimmät ovat Mapei-Quickstep ja Liquigas. Uransa hän päätti 2011 UnitedHealthcare-tallissa. Nykyään hän toimii World Tour -talli EF Education-Nippon sporttipäällikkönä ja asuu perheensä kanssa Suomessa.

Kirja kertoo pyöräilymaailmasta, josta glamour on kaukana: nuhjuisia hotellihuoneita, joissa pyörii torakoita, hankalia tyyppejä, kipua, tuskaa. Matkaan mahtuu totta kai huippuhetkiä mutta pääosissa kirjassa ovat ammattilaiselämän kuluttavuus, pettymykset, yksinäisyys, turhautuneisuus.  Kirja ei juuri puutu dopingiin, mikä joidenkin mielestä on puute mutta minusta se on vain hyvä asia. Pyöräilyn dopingista on kirjoitettu hyllymetreittäin. Wegelius ei saavuttanut ammattilaissurallaan yhtään henkilökohtaista voittoa. Kirjan lopussa hän kuvaa elävästi, kuinka Vuelta a Asturias -kisassa jo aivan käden ulottuvilla ollut voitto riistetään häneltä 100 metriä ennen maaliviivaa. Pettymyksen hetkellä, kyynelten vallassa Wegelius tietää totuuden ammattipyöräilystä: "It's no fucking fairytale". Näihin loppusanoihin kiteytyy koko kirjan sanoma.


Jorge Zepeda Patterson: Kuolema kelloa vastaan (2020; suomennos Mila Lahdenpohja)

Kuolema kelloa vastaan on kilpapyöräilyn maailmaan sijoittuva meksikolaisdekkari. Teos kuvaa tapahtumia Marc Monroen näkökulmasta. Marc on ollut yksitoista vuotta apuajajana Fonar-tallin kapteenille Steve Panatalle. Steve on voittanut Tour de Francen neljää kertaa ja on ennakkosuosikki myös tämän vuoden kisan voittajaksi. Marc on jälleen auttamassa Steveä mutta tällä kertaa joku sabotoi kisaa eliminoimalla kanssakilpailijoita eri keinoin, lopulta jopa murhaamalla. Marc ryhtyy auttamaan poliisia rikosten selvittämiseksi. Marcissa on ainesta jopa tallin kapteeniksi, mutta hän on tyytynyt apuajajan rooliinsa. Mutta voisiko hän tällä kertaa näyttää todelliset lahjansa ja havitella Ranskan ympäriajon kokonaiskisan voittoa? Mutta voiko hän uhmata Steveä, joka on hänelle kuin veli?

Kuten dekkareissa yleensä ja usein pyöräkisoissakin, ratkaisut venyvät viime metreille. Teos tutustuttaa lukijan mielenkiintoisella tavalla kilpapyöräilyn ihmeelliseen maailmaan - ajajien arkeen ja rooliin joukkueessa, taktisiin kuvioihin - ja vie hänet matkalle Ranskan vuorille, jyrkkiin, raateleviin nousuihin. Ranskan ympäriajon etappien tiivistunnelmaiset kamppailut on vetävästi kerrottu. Kunnia tästä kuuluu myös suomentajalle.
 
Kirjahyllystäni löytyy enemmänkin pyöräilykirjallisuutta, jota esittelen myöhemmissä kirjoituksissa. 

 

Kommentit

Suositut tekstit