Ammattilaispyöräilyn kausi 2020

Maantiepyöräilyn World Tour- joukkeet ovat pikku hiljaa aloittelemassa alkuvuoden harjoitusleirejään. Ennen kuin ammattilaispyöräilyn kausi 2021 polkaistaan kunnolla käyntiin on paikallaan luoda katsaus edelliseen, aivan poikkeukselliseen kauteen, jolla tapahtumia riitti vaikka muille jakaa.

Kausi 2020 starttasi käyntiin normaalisti. Koronaviruksen takia kisakalenteri meni kuitenkin pian täysin uusiksi. Maaliskuun puolivälissä päättyneestä Pariisi-Nizzasta tuli kevään viimeinen kilpailu. Sitäkin jouduttiin lyhentämään etapin verran. Kisan yllätysvoittajaksi polki Bora-Hansgrohe -tallin saksalainen Maximilian Schachmann.

Kevään klassikot syksyllä

Kausi starttasi uudelleen elokuussa. Varma kevään merkki, Milano-San Remo, lempinimeltään, La Primavera, poljettiin nyt 8. elokuuta. Belgialainen Wout van Aert uhkui huippukuntoa voittamalla kisan, samoin kuin viikkoa ennen ajetun Strade Bianchen. Yleensä kauden loppuun sijoittuva "Kuolleiden lehtien klassikko" Lombardian ympäriajo ajettiin Etelä-Euroopan kesän kukkeimpaan aikaan, elokuun 15. päivä. Voiton nappasi tanskalainen Jakob Fuglsang.

Syyskuun lopussa ajetun Flèche Wallonen voitti yksi kauden komeetoista, sveitsiläinen Marc Hirschi, joka voitti myös etapin Ranskan ympäriajossa ja tuli Primoz Roglicin jälkeen kakkoseksi Liège - Bastogne - Liège -kisassa. Flanderin ympäriajon voittoon kiri hollantilainen Mathieu van der Poel ennen van Aertia.

20201004 Liege Bastogne Liege074.jpgLiège - Bastogne - Liège 2020 (Kuva: Wikimedia Commons)

Klassikoista peruttiin kokonaan Paris-Roubaix ja Amstel Gold Race, lyhyistä etappikisoista mm. Katalonian, Baskimaan ja Sveitsin ympäriajot.

Italian Imola toimi maantiepyöräilyn MM-kisojen näyttämönä syyskuun lopulla. Ranskalainen Julian Alaphilippe nappasi sateenkaaripaidan näyttävästi. Hän iski reitin viimeisessä nousussa 12 km ennen maalia ja polki soolona voittoon. Aika-ajossa voiton otti koko kauden vakuuttavaa tempoajokuntoa osoittanut italialainen Filippo Ganna.

Suuret ympäriajot

Tour de France

29.9. - 20.10.2020

Elokuun lopussa käynnistyi Tour de France Nizzasta epävarmoissa tunnelmissa, koska koronatilanne juuri samaan aikaan paheni Ranskassa. Kaikki sujui lopulta suhteellisen hyvin, vaikka kisaorganisaation johtajakin, Christian Prudhomme sai positiivisen koronatestituloksen ja joutui olemaan viikon karanteenissa. Kisasta tuli yllätyksellinen. Jumbo-Visma -tallin slovenialainen Primoz Roglic johti kisaa pitkään, mutta toiseksi viimeisen etapin mäkimaaliin päättyvässä aika-ajossa, hänen maanmiehensä, nuori Tadej Pogacar tykitti hirmuajollaan Roglicin ohi Tourin voittoon. Pogacar voitti kolme etappia, kokonaiskilpailun (keltainen paita), nuorten kilpailun (valkoinen paita) sekä mäkikirikilpailun (pilkkupaita). Ei hassummin ensikertalaiselta. Ilahduttavasti Tourilla usein epäonnea kokenut Richie Porte oli kokonaiskisassa kolmas. Hän on vuoden 2011 kisan voittaneen Cadel Evansin ohella vasta toinen Tourin palkintopallille noussut australialainen. Pistekilpailun vei nimiinsä Irlannin Sam Bennett ennen Peter Sagania, joka oli pistekilpailun kakkonen myös Italian ympäriajossa.

Tour de France 2020, 2. etappi, Nizza, Promenade des Anglais (Kuva: Wikimedia Commons)

Giro d'Italia

3.- 25.10.2020

Vajaa paria viikkoa Ranskan ympäriajon jälkeen polkaistiin liikkeelle Giro d’Italia. Koronavirus vaikutti Italian ympäriajoonkin, kun toiseksi viimeisen etapin reittiä jouduttiin muuttamaan. 18. etapilla nähtiin draamaa upeissa puitteissa. 2758 metriin kohoava Passo dello Stelvio sai aikaan harvennusta kisan kärjessä ja murskasi peräti 15 päivää sensaatiomaisesti kisaa johtaneen nuoren João Almeidan toiveet voitosta. Ensimmäistä suurta ympäriajoaan polkenut portugalilaisajaja oli kokonaistuloksissa silti upeasti neljäs. Kisasta tuli lopulta kahden nuoren kuskin kauppa. Britti Tao Geoghegan Hart ja australialainen Jai Hindley johtivat kilpailua samalla ajalla ennen viimeistä etappia. Geoghegan Hart veti aika-ajossa pidemmän korren ja vei Giron nimiinsä.

Vuelta a España

20.10. - 8.11.2020

Italian ja Espanjan ympäriajoa kisattiin historiallisesti viiden päivän ajan päälletysten. 25. lokakuuta piti olla pyöräilyn supersunnuntai, johon osuisi Paris-Roubaix, Giron viimeinen etappi sekä Vueltan kuningataretappi, jonka oli määrä päättyä Ranskan puolelle, Tourmalet'lle (Col du Tourmalet'sta voit lukea aiemmasta postauksestani). Sekin suunnitelma veti vesiperän. Kuten sanottu Paris-Roubaix peruttiin kokonaan, ja Vueltan reittiä jouduttiin muuttamaan Ranskan koronarajoitusten takia. Vueltasta tuli kuitenkin kutkuttavan jännittävä kisa. Roglic johti kilpailua, mutta ecuadorilainen Richard Carapaz laittoi hänet tiukille toiseksi viimeisellä etapilla, kisan viimeisessä nousussa. Tällä kertaa Roglic piti pintansa ja voitti toisen Vueltan peräjälkeen. Carapaz hävisi lopulta vain 24 sekuntia. Vuelta oli World Tour -kauden päättävä kilpailu.

Roglic oli kauden ranking-ykkönen ja kauden päätteeksi hänet palkittiin myös Velo d'Or -palkinnolla. Kultainen pyörä -palkinto myönnetään vuosittain kauden parhaalle pyöräilijälle, jonka valitsee joukko pyöräilytoimittajia ranskalaisen pyöräilylehden Vélo Magazine järjestämässä äänestyksessä.

Koronan ja kolareiden koettelemat

Edellisenvuoden Tourin voittoa puolustanut kolumbialainen Egan Bernal joutui heittämään Tourilla leikin kesken selkävaivojen takia. Tirreno-Adriaticon voittanut Simon Yates joutui koronatartunnan takia keskeyttämään Italian ympäriajon. Saman kohtalon koki Steven Kruijswijk. Kaksi muutakin Giron ennakkosuosikkia joutui keskeyttämään kisan, Tom Dumoulin ja Geraint Thomas, molemmat kolarien seurauksena. Tom Dumoulin yritti ajaa vielä Vueltaa, mutta keskeytti sen uupumukseen vedoten. Nelinkertaisen Ranskan ympäriajon voittajan Chris Froomen viimeinen kisa Ineos-tallin riveissä oli Espanjan ympäriajo. Hän ei selvästikään ollut ehtinyt vielä kuntoutua vakavasta onnettomuudestaan. Tällä kaudella Froome polkee Kjell Carlströmin luotsaamassa  Israel Start-up-Nation -tallissa.

Naisten World Tour

Naisten puolella virallisesti 8.11. päättyneen kauden ranking-ykkönen oli Lotta Henttalan tallitoveri, britti Lizzie Deignan, joka voitti elokuussa perättäin ajetut GP de Plouayn ja La Course by Le Tour de Francen. Kauden kolmanneksi voitokseen hän kirjasi Liège-Bastogne-Liègen. Trek-Segafredo -talli saavutti ensi kertaa tallimestaruuden, ja ajajien rankingissa kaksoivoiton kun Deignanin jälkeen kakkoseksi sijoittui italiainen Elisa Longo Borghini. Ranking-kolmonen oli Henttalan tuleva tallitoveri Saksan Lisa Brennauer, joka voitti kauden päättäneen Ceratizit Challenge by Vuelta -kisan.

MM-kisojen valtiatar oli Hollannin Anna van der Breggen, joka vei nimiinsä sekä maantienajon että aika-ajon maailmanmestaruuden. Lisäksi hän nappasi voitot Giro Rosassa ja La Flèche Wallonnessa. Breggen pääsi ainoana naismaantiepyöräilijänä ehdolle Velo d'Or-palkinnon saajaksi. Hollantilaisilla sujui kausi mainiosti, sillä Annemiek van Vleuten voitti Strade Bianchen, Chantal van der Broek-Blaak Flanderin ympäriajon, ja Lorena Wiebes De Pannen kolmen päivän -ajon. Hollannin taso on huima. Kauden viidentoista parhaan joukossa on peräti seitsemän hollantilaista.

Anna van der Breggen, Fleche Wallonne, 2020 (Kuva: Wikimedia commons)

Suomalaiset

Girossa nähtiin mukana pitkästä aikaa suomalaisväriä, kun ”Ruokolahden leijona” Jaakko Hänninen osallistui kisaan ranskalaisen AG2R-La Mondiale -tallin riveissä. Edellinen suomalaisedustaja suuressa ympäriajossa oli Jussi Veikkanen, joka osallistui Italian ja Espanjan ympäriajoon vuonna 2015. Tourilla suomalaispyöräilijä on nähty viimeksi vuonna 2009. Tuolloin Jussi Veikkanen teki suomalaista pyöräilyhistoriaa kantamalla mäkikirikisan johtajan pilkkupaitaa neljän etapin ajan.

Jaakko Hänninen ajoi kisan hienosti maaliin sijalla 73, vaikka matkalle sattui jos jonkinlaista kommellusta. Ennen Giroa Hänninen ajoi elokuun lopulla Ranskassa Tour de l'Ain -kisan ja syyskuussa viikon mittaisen Tirreno-Adriaticon ja onnistui molemmissa erinomaisesti. Edellisessä Hänninen oli lopputuloksissa 14:s. Toisella etapilla hänet palkittiin etapin yritteliäimpänä ajajana. Kahden meren kisassa "Ruokolahden  leijona" oli kokonaistuloksissa 23:s jättäen taakseen monia kovia nimiä, mm. Chris Froomen.

Giro tarjosi menestystä entisille ammattilaiskuskeillemme. Alex Dowsett toi Kjell Carlströmin johtamalle Israel Start-up-Nationille ensimmäisen Grand Tourin etappivoiton. Ranskalaistalli Groupmama-FDJ:n joukkueenjohtaja Jussi Veikkanen pääsi juhlimaan tallin kirimiehen, Arnaud Démaren neljää etappivoittoa sekä pistekilpailun voittoa.

Trek-Segafredo -tallissa polkenut Lotta Henttala ehti ajaa alkuvuodesta muutaman kisan. Tammikuussa Australiassa ajetussa Tour down Underissa hän oli avausetapin kakkonen ja pistekilpailun neljäs. Maalikuussa Belgiassa (Spar - Omloop van het Hageland - Tienen - Tielt-Winge) hän sijoittui seitsemänneksi. Koronan runteleman kauden jälkeen Ylelle antamassaan haastattelussa hän ensi kertaa kertoi julkisesti masennukseen liittyvistä oireistaan. Tämä oli arvostettava ja hieno ulostulo. On loistojuttu, että Henttala on kuntoutumassa ja hänet nähdään taas tositoimissa ensi vuonna. Hän on tehnyt vuoden sopimuksen saksalaisen Ceratizit-WNT -tallin kanssa.